Als de gemeente structureel de belangen van haar bewoners negeert, dan moet het maar zo!

Sekswerk hoort al 400 jaar bij de Wallen. Hoewel verschillende overheidsinstanties hebben geprobeerd om ze te managen, bedwingen of zelfs te verdrijven uit het centrum, hebben sekswerkers er altijd gevochten voor hun plek en de Wallen gemaakt tot wat het nu is. De laatste 23 jaar, sinds het opheffen van het bordeelverbod in 2000, zijn haast de helft van de ramen op de Wallen gesloten. Het aantal ramen schommelt nu rond de 239. En als het aan burgermeester Halsema ligt, dan worden dat 100. Voor hoe lang zijn er überhaupt nog ramen op De Wallen?​​​​​​​

Het afgelopen jaar zijn er talloze protesten gehouden door sekswerkers, bewoners en ondernemers in de Wallen tegen de sluiting van de ramen en tegen de verdrijving van de werkers naar Halsema's beoogde Erotisch Centrum. Een petitie tegen de komst van het Erotisch Centrum in Zuid heeft meer dan 20.000 handtekeningen opgeleverd. Buurtbewoners uit Noord en Zuid, de voorkeurslocaties voor het Erotisch Centrum, hebben meermaals actie gevoerd. Sekswerkers hebben duidelijk en keer op keer aangegeven dat ze op de Wallen willen blijven, in een buurt die is gebouwd op eeuwen van sekswerk.

Ondanks dit verzet uit alle hoeken blijft Halsema haar plannen doordrukken. Het is het bewijs dat ze niks geeft om de wil van de mensen uit de stad, maar alleen waarde hecht aan geld en prestigeprojecten. Mokum Kraakt is solidair met alle bewoners en werkers van de stad die zich nu niet gehoord voelen door de gemeente en gaat over op radicale actie.

Niemand wil het erotisch centrum. Het is verzonnen door bureaucraten en dood voor de geboorte. Sekswerk wordt gestigmatiseerd, weggestopt en gecriminaliseerd via de achterdeur, terwijl sekswerk altijd zichtbaar en belangrijk is geweest op de Wallen, in Amsterdam en in de samenleving. Het plan van de burgemeester is een erotische gevangenis, waarin de staat totale controle heeft over wie wel en geen sekswerk kan doen en wie wel en geen seks kan kopen. Dit is de zoveelste overheidspoging om niet alleen sekswerkers te beheersen, maar ook om het recht op seks en seksualiteit in te perken.

De ramen op de Wallen zijn een veilige optie voor sekswerkers, en ze sluiten brengt mensen in gevaar door ze in de illegaliteit te dwingen, waar uitbuiting en dwang veel gebruikelijker zijn. De gemeente gebruikt het schijnvoorbeeld van overtoerisme om deze gevaarlijke maatregel door te drukken. De oorzaak van overtoerisme komt, zoals Halsema zelf ook zegt, niet door sekswerk en het zal ook niet verdwijnen als de ramen sluiten. Het is de gemeente zélf die verantwoordelijk is voor het uit de hand gelopen toerisme op de Wallen. Ze heeft jarenlang groot ingezet op citymarketing, heeft vastgoedbezitters en hotelbazen vrij spel gegeven en woningen verruild voor seksshops. Nu grijpt ze de uitkomst van haar eigen gefaalde beleid aan als voorwendsel voor gentrificatie en het stigmatiseren van sekswerk. 

Mokum Kraakt wil meer seks en minder Halsema. Elk raam dat gesloten wordt zal gekraakt worden. Elke stap die gezet gaat worden voor de komst van het erotisch centrum zullen we saboteren. Vandaag beginnen we bij deze ramen: ooit een werkplek voor sekswerkers, tot ze zijn aangekocht door Stadsgoed NV om "opgewaardeerd" te worden tot de volgende wafelwinkel, poké bar of concept store. Ondertussen staan ze alweer twee jaar leeg.     

Hier zullen we een ontmoetingsplek creëren voor sekswerkers om zich te organiseren. We zullen de ruimte gebruiken om groepen samen te brengen die strijden voor het openhouden van de ramen en tegen de komst van het Erotisch Centrum. De problemen in deze buurt kunnen alleen opgelost worden door de mensen die hier dagelijks wonen of werken. Weg met de bemoeienis van bovenaf. De tegenstelling tussen buurtbewoner en sekswerker is bedacht door de gemeente, maar wij laten ons niet tegen elkaar uit spelen!

We pikken niet dat de gemeente en de burgemeester ons hun wil opleggen. Dat de Wallen onherkenbaar worden veranderd, zonder dat sekswerkers er iets over te zeggen hebben. Dat veilige sekswerkplekken sluiten, dat huizen onbetaalbaar worden, en het stadsleven preuts. We zullen ons nooit overgeven aan de overmacht van de gemeente. Wet of geen wet, sekswerk gaat door!